Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Complex turistic Borşa - Telescaun



LOCALIZARE: Borşa, jud. Maramureş, România
TELEFON: Salvamont - 0724-212582, 0262-342322 

CUM  AJUNG:  Complexul Turistic Borşa este situat la 10 km de centrul oraşului Borşa,   79 km de Vatra Dornei,  92 km de Câmpulung Moldovenesc,  103 km de Bistrița,  125 km de Gura Humorului,  148 km de Baia Mare,  159 km de Suceava,  558 km de București.
    Acces rutier - pe DN17 - Suceava - Gura Humorului - Câmpulung Moldovenesc - Iacobeni, DN18 - Iacobeni - Cârlibaba - BorșaComplex turistic Borşa;
                          - pe DN18 - Baia Mare - Sighetul Marmației - Borșa Complex turistic Borşa;
                      - pe DN15 Piatra Nemț - Bicaz - Poiana Largului, DN17B Broșteni - Vatra Dornei, DN17 Vatra Dornei - Iacobeni - Cârlibaba - Borșa - Complex turistic Borşa;
                          - pe DN17C - Bistrița - Năsăud - Moisei, DN18 - Moisei - Borșa - Complex turistic Borşa
     Acces feroviar -  Cea mai apropiată gară este la Vişeu de Sus, de aici turiştii putând lua microbuzele care ciculă regulat spre Borşa.  
                            

PROGRAM TELESCAUN: luni - duminica: 900- 1700 
CAZARE: Posibilităţile de cazare sunt multiple şi variate, atat în cadrul complexului turistic cât şi în localitatea Borşa (peste 100 de pensiuni şi hoteluri)
REPREZENTATIV: Staţiunea balneoclimaterică Borşa se află în nordul României, în judeţul Maramureş, la poalele Munţilor Rodnei la 850 m altitudine. 
                 Complexul este un loc ideal de petrecere a vacanţelor atât vară (se pot practica drumeţiile existând în acest sens poteci marcate) cât şi iarna stratul de zăpadă menţinându-se până târziu în primăvară. Complexul este punctul de plecare pentru mai multe trasee turistice montane (Primăria Borşa a obţinut certificate de omologare a opt trasee turistice. Puteţi vizita, de exemplu, Munţii Rodnei, Munţii Maramureşului, rezervaţiile Pietrosul Mare, Piatra Rea etc.). 
                    Borşa e foarte cunoscută pentru pârtiile de schi, aflate la cote de peste 1.800 şi chiar 2.000 de metri, cu lungimi de doi-trei km, de diferite grade de dificultate. Există şi o trambulină naturală (113 m) pe care se pot efectua sărituri cu schiurile.
ÎN APROPIERE: Complexul turistic Borşa  este situat la o distanță de cca: 4 km (2 km cu telescaunul) de Cascada CAILOR, 34 km de MOCĂNIŢA - Vişeu de Sus, 68 km  de Mănăstirea BÂRSANA.

DESCRIERE:

    Urcarea cu telescaunul până în Poiana Runcu Ştiolului

   - Din Complexul Turistic Borşa se pleacă cu telescaunul (construit 1982, 2030 m lungime, 2 locuri pe scaun) până aproape de Stână, beneficiind de o superbă panoramă. Traseul  durează  17 minute şi se ajunge la o altitudine de 1.380 m. Sus, se pornesc cărări spre Cascada CAILOR, Lacul Stiol şi alte trasee. 
   - Bine de ştiut este faptul că ultima cursă a telescaunului se va face la orele 1700,  deci mare atenţie să nu rămâneţi sus şi să fiţi nevoiţi să faceţi drumul înapoi pe jos, fără să aveţi asta în plan. Telescaunul nu va pleca dacă grupul de persoane nu va depaşi 10-15 persoane, aşa că e posibil să fiţi nevoiţi să aşteptaţi pâna se adună mai mulţi turişti.
   - Când nu e zăpadă, drumul se poate parcurge şi pe jos, pe sub stâlpii telescaunului. Iarna e mai dificil.


   - Complexul Borșa dispune de o stâna de oi proprie, de ocrescătorie de văcuţe şi de o păstrăvărie. Turiştii doritori de experienţe tradiţionale pot lua parte la activităţile zilnice ale stânei tipic maramureşene.             

                    
   - Cea mai mare avere pe care o are localitatea Borșa se găsește în frumusețile naturale, în măreția munților și frumusețea traseelor turistice, în susurul apelor, în sălbăticia peisajului, în rezervațiile naturale, în raritățile faunistice, în zăpezile așezate parcă pentru eternitate. Perioada propice practicării sporturilor de iarnă în această zonă începe în primele zile ale lunii decembrie și ține cam până la jumătatea lunii mai (în anii cu căderi masive de zăpadă), grosimea medie a stratului de zăpadă fiind de 50-120 cm. Pârtiile și instalațiile de cablu sunt supravegheate permanent de serviciul Salvamont. În complex există și puncte de închiriere a echipamentului de schi.

8 comentarii:

Unknown spunea...

Buna. ce pret se practica la telescaun??? urcare, urcare-coborare??

Rent a car Bucuresti spunea...

Cu siguranta nu m-as plictisii niciodata de aceasta zona minunata.

Unknown spunea...

10 RON urcarea si 10 RON coborârea.

Unknown spunea...

10 RON urcarea si 10 RON coborârea.

PAUNITA spunea...

Ceva reduceri pentru grupuri? Aveți idee?

inchirieri auto otopeni spunea...

Foarte bune recomandarile pentru inchirieri masini.

Unknown spunea...

Cum ajung din complex spre centru Borsa dacă nu am mașină.

Unknown spunea...

Foarte frumos dar stiti daca s-a schimbat pretul la telescaun???