Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Salina Praid


LOCALIZARE: Str. Gării nr.44, Praid, jud. Harghita, România
TELEFON: 0266.24.02.00 ;    0266.24.02.01    
 FAX: 0266.24.06.88 

CUM AJUNG:  Salina Praid se află la o distanță de: 7 km de Sovata, 62 km de Tg. Mureş, 72 km de Sighişoara, 86 km de Miercurea Ciuc, 108 km de Bistriţa, 131 km de Piatra Neamţ, 138 km de Braşov, 146 km de Sibiu, 150 km de Alba Iulia.


    Acces rutier: - pe DN15 Piatra Neamţ - Bicaz, DN12C Bicaz - Gheorgheni, DN13B Gheorgheni - Salina Praid;
                          - pe DN13A Miercurea Ciuc - Odorheiu Secuiesc - Lupeni - Corund - Praid - Salina Praid;
                       - pe DN14 Sibiu - Mediaş - Sighişoara, DN13 Sighişoara - Vânători - Morăreni, DN13A Lupeni - Praid - Salina Praid;
                          - pe DN13 Tg.Mureş - Bălăuşeri, DN13A Bălăuşeri - Sângeorgiu - Sovata - Praid - Salina Praid.
    Acces feroviar: Cea mai apropiată gară este cea din Praid.


PROGRAM DE VIZITĂ:  Zilnic: între orele 8 00 -16 00    
         ! Transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei, pe o distanţă de 1250m. Acestea circulă la un interval de aproximativ jumătate de oră.                                   
TARIFE VIZITĂ:   
         Abonamente (minim 5 zile):   Adulţi: 10 lei/pers./zi    Copii, studenţi: 6 lei/pers./zi
         Gratuit copiilor până la vârsta de 3 ani
         Vizitare  (o singură intrare):   Adulţi: 22 lei/pers./zi    Copii, studenţi: 12 lei/pers./zi
     
CARACTERISTICI salină: Diametru: între 1,2-1,4 km    Adâncime: 120 m           Temperatură: 160 C 
                                             Umiditate: 60-70%                Presiune: 735-738 mmHg.  
   
CAZARE: Cazare se găsește din plin, pe toată suprafaţa depresiunii Praid-Sovata.
REPREZENTATIV: La Praid se află unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa. În anul 1980, în salină s-a deschis şi o bază de tratament.
                  Primele exploatări de sare au fost pe vremea romanilor, dar mina din Praid este atestată documentar din anul 1200. Exploatarea subterană intensivă a sării geme a început în anul 1762. Pe atunci, se lucra numai la suprafață, în gropi patrulatere, până la o adâncime de 12-15 m, de unde sarea se putea scoate ușor, după care o părăseau și începeau alta groapă. 
ÎN APROPIERE: Salina Praid se află la o distanță de: 86 km de Cetatea RUPEA

DESCRIERE:  
   - Salina Praid este o mină de sare gemă, aflată în bazinul Munţilor Gurghiului, cuprinsă în Dealul Sării, formând triunghiul Praid – Ocna de Jos – Ocna de Sus. 



  - În inima muntelui de sare se ajunge cu autobuzul, printr-un tunel lung de 1.500 de metri, după care accesul în salina se face coborând 300 de trepte. Ajunşi jos, în faţa ochilor ne apare un adevărat orăşel subteran, la 120 de metri adâncime. 

   - Primul nivel, cel destinat turiştilor, se întinde pe 1.300 de metri. Sălile din subteran sunt dotate cu sistem de iluminat, terenuri de joacă pentru copii, restaurant, bufet, mese de biliard, terenuri de sport, bănci pentru odihnă, capelă ecumenică, toate acestea având rolul de a oferi un mod cât mai plăcut pentru petrecerea timpului.



   - Într-o parte a galeriei este amenajat un parc de aventură, perfect securizat, unde copiii mai mari şi adulţii pot parcurge trasee de dificultate diferită.


   - Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient în tratarea afecţiunilor respiratorii (boli astmatice, bronşitice şi alergice). Tratamentele se fac sub supravegherea unei echipe medicale care mai susţine programe de gimnastică şi respiraţie alese pentru fiecare boala în parte. Practic, tratamentul cuprinde inhalarea aerului din mină, iar pentru rezultate bune sunt necesare cam 18 zile, petrecând cel putin 4 ore pe zi în salină.


   - Muzeul din subteran a fost inaugurat în data de 14 iunie 2002. Coloana vertebrală al muzeului o constituie istoricul exploatării sării din zăcământul Praid (prin expunerea de unelte şi obiecte de lucru, începând din secolul al XVIII-lea, care au fost utilizate în extracţia sării) şi fotografiile aferente.
     

   - Capela ecumenică, amenajată într-una din camerele salinei, poartă hramul Sfântului Ioan de Nepomuk, a cărui statuie sculptată în sare a fost amplasată în interiorul capelei. Tot în sare este sculptat şi altarul, acesta având o bază triunghiulară, care simbolizează Sfânta Treime. În capelă mai sunt şi două statui din secolul al XVIII-lea, Sfânta Fecioară cu Pruncul şi Sfântul Anton, iar cele şase vitralii luminate creează efectul de lumină naturală.
   - Capela a fost sfinţită în anul 1993, de către preoţi a trei culte: ortodox, romano-catolic şi reformat. 


   - Arta în subteran - Cu ocazia taberelor de creaţie artistică organizate, salina se îmbogăţeşte în fiecare an cu lucrări ale unor sculptori şi pictori mai mult sau mai puţin cunoscuţi.

   - Galeria vinurilor cuprinde o selecţie din 25 viniculturi din 6 ţări europene, însumând 275 feluri de vin. Crama se află la o adâncime de 100 m de la suprafaţă, cu intrare separată de baza turistică. Pentru vizitare autobuzele pornesc zilnic la orele 12, 14, 16, turiştii fiind întâmpinaţi cu un pahar de vin din cramă şi o frumoasă prezentare despre vinuri. 
  - La solicitarea oaspeţilor se pregătesc platouri reci, degustarea a altor 50 de soiuri de vin, oaspeţii având posibilitatea de a cumpăra aceste vinuri. Efectele produse prin spaţiul din salină, lumină şi sunet, împreună cu aceste vinuri minunate oferă momente de neuitat pentru fiecare vizitator.


   - În subteran, pasionaţii de Internet au acces la wireless, iar cei care doresc să bea un ceai sau să servească masa au la dispoziţie o cafenea şi un restaurant. 


       La Praid se află unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa.
   - Specialiştii spun că zăcământul de sare din Praid constituie unul dintre cele mai masive zăcăminte de sare gemă din Europa. Corpul de sare are o formă uşor eliptică, cu diametrele de 1,2 km, respectiv 1,4 km şi o adâncime de 2.700 m, având rezerve pentru mai multe sute de ani.


   - Lângă salină se află cel mai mare ştrand cu apă sărată din România. Copiii au la dispoziţie două bazine, cu adâncime cuprinsă între 60 cm şi 1,20 m, după care urmează o zonă de trecere pe sub un podeţ, de un metru adâncime şi se intră apoi în bazinul pentru adulţi, care are o adâncime a apei cuprinsă între 1,20 – 1,60 m, acestea fiind interconectate. Conducerea salinei susţine că este vorba de cel mai mare ştrand cu apă sărată din România, cu o concentraţie foarte mare a sării, de 220 miligrame pe litru, apa fiind indicată pentru tratarea afecţiunilor reumatice. În incintă sunt 300 de locuri pe şezlonguri, iar turiştii au la dispoziţie un restaurant cu autoservire, două baruri exterioare şi un bar în piscină. Capacitatea totală a ştrandului este de 520 de locuri.


     - Valoarea turistică a zonei este completată de o serie de obiective în apropierea Salinei Praid: Muntele de sare de la Praid, Lacul Ursu de la Sovata, centrul de ceramică de la Corund şi staţiunea balneo-climaterică Sovata.
   - De asemenea, această zonă pitorească oferă turiştilor ocazia de a participa la nenumărate evenimente: Festivalul Sarmalelor, Balul Strugurilor, Zilele Tineretului, Întâlnirea Motocicliştilor, Festivalul Narciselor, Sărbătoarea Păunului, Ziua celor 1000 de secuience, Târg de ceramică, Festival Muzical, Festivalul Berii, Jocurile Iernii şi multe altele.

Niciun comentariu: