Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Lacul de acumulare Izvorul Muntelui - Barajul Bicaz


LOCALIZARE: Pe cursul râului Bistrița, la 4 km în amonte față de orașul  Bicaz, jud. Neamț, România
ANII CONSTRUCȚIEI: 1950 - 1960
DIMENSIUNI: - Barajul Bicaz are o înălțime de 127 m, o lungime de 435 m și o lățime maximă la bază de 119 m.
                     - Lacul de acumulare are,  în medie, o lungime de 35 km, un perimetru de 71 km, o suprafață de 32,6 km² și un volum maxim de apă de 1.250 milioane m³.

CUM AJUNG: Barajul Bicaz se află la  4 km de Bicaz,   29 km de Piatra Neamț,  54 km de Durău,  74 km de Târgu Neamț,  91 km de Bacău.
        Acces rutier:
 -  Punctul de acces nordic este Viaductul din Poiana Largului la care se poate ajunge pe:
          - pe DN15 – Toplița – Borsec – Poiana Largului (Viaduct);
                    - pe DN15B – Tg. Neamț - Pipirig – Poiana Largului (Viaduct);
                   - pe DN17B – Vatra Dornei – Broșteni – Borca – Poiana Largului (Viaduct) – Drum superb ca peisaj, pe malul Văii Bistriței, dar pericol de dezmembrare pentru mașinile deja șubrede.
           - Punctul de acces sudic este orașul Bicaz în care se poate ajunge pe:
           - pe DN15 - Bacău - Piatra Neamț - Bicaz;
                     - pe 12C - Gheorghieni - Lacul Roșu - Bicaz.
                    Din centrul Bicazului, drumul șerpuiește pe serpentinele care urcă pe coronamentul barajului, pentru a se angaja ulterior pe marginea dreaptă a lacului (DN15). După ce revine pe malul stâng,  trecând peste viaductul de la Poiana Largului, se intersectează cu DN17B care vine de la Vatra Dornei. De aici se îndreaptă mai întâi spre sud, apoi pe valea Bistricioarei spre Pasul Creanga..
                     Zona de sud-vest este cea mai vitregită, drumurile modernizate lipsind sau necesitând reparații capital. După porțiunea inițială a DJ155F, acceptabilă între Bistricioara (intersecția cu DN15) și Durău, acesta urcă Ceahlăul pentru a coborî spre Izvoru Muntelui și de aici mai departe spre baza barajului, pe dreapta Bistriței. Porțiunea montană a drumului - în trecut modernizat, este foarte deteriorată. 
          Acces feroviar: Cea mai apropiată stație CFR este gara Bicaz.

 

CAZARE: Pe malul drept, în apropiere de baraj, pe lângă un port turistic, se află amenajat și un hotel plutitor. Zona pe care se întinde lacul este una căutată de turiști, fapt ce a determinat împânzirea de pensiuni, cabane și vile  mereu în așteptare de turiști. În special, se găsește cazare în orașul Bicaz și în stațiunea Durău.
REPREZENTATIV: Lacul  Izvorul Muntelui (Bicaz) este ca mărime – cel mai mare lac artificial (antropic) amenajat pe râurile interioare din România. Situat pe cursul superior al râului Bistriţa, lacul s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic cu acelaşi nume. Din el se alimentează centrala hidroelectrică Bicaz-Stejaru, echipată cu şase generatoare.         
                   La  ridicarea barajului, a tunelului de aducțiune și a uzinei electrice au muncit între 10.000 și 15.000 de oameni. Pentru a asigura forța de muncă necesară, la construcție au lucrat pe șantierele de la Tunel Intrare și Baraj, pe lângă muncitorii propriu-ziși, și un detașament de 1200 de militari ai muncii cât și sute de deținuți politici organizați în două lagăre. 
                Realizarea construcției a impus strămutarea parțială sau totală a 22 de sate. Dintre acestea, unele ca Răpciune, Cârnu, Rețeș – au dispărut în totalitate. Au fost strămutați peste 18.000 de locuitori din aproape 2.300 de gospodării. Două cimitire care urmau să fie îngropate de ape, au fost și ele dislocate.
ÎN APROPIERE: Barajul Bicaz se află la o distanță de: 54 km de Mănăstirea DURĂU, 71 km de Mănăstirea VĂRATEC, 73 km de Mănăstirea SECU75 km de Mănăstirea NEAMȚ, 76 km de Mănăstirea SIHĂSTRIA78 km de Cetatea NEAMŢ, 78 km de Mănăstirea AGAPIA, 82 km de Schitul SIHLA și Peştera SF.TEODORA de la SIHLA.

DESCRIERE:
   - Barajul Bicaz  este construit din beton și unește Muntele Gicovanu cu Obcina Horștei, fiind situat în amonte de confluența pâraului Izvorul Muntelui cu Bistrița. 



   - În structura sa intră 30 de blocuri (ploturi) separate prin rosturi etanșate amonte cu pene de beton armat și tole de cupru. Este străbătut de galerii, puțuri de aerisire și nișe de vizitare. Prin construcție au fost prevăzute încăperi ce adăpostesc instalații de acționare și comandă, echipamente de urmărire, monitorizare seismică și comportare a fiecărui element.


   - Lacul de acumulare de la Izvorul Muntelui s-a "născut" oficial la 1 iulie 1960 (în prezenţa lui Dimitrie Leonida), odată cu închiderea ultimei porţi a barajului.


   - Situat pe cursul superior al râului Bistriţa, lacul s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic cu acelaşi nume. Apa acumulată este folosită pentru producerea de energie electrică la cetrala hidroelectrică Stejaru, comuna Pângăraţi, la aprox.15 km de baraj, spre Piatra Neamţ 



   - Pe malul drept, în apropiere de baraj, se află amenajat un port turistic. Vaporașelor existente li se adaugă șalupe, hidrobiciclete, căsuțe de lemn și un hotel plutitor. 


   - Suprafața lacului variază în funcție de regimul de exploatare, fiind maximă când pânza de apă se ridică până la cota maximă a barajului, situată la 516 m altitudine și minima (cca. 17 kmp) când aceasta coboară până la nivelul gurii de intrare a apei în canalul de aducțiune, situat la 434 m altitudine. 

           
   - Din portul amenajat în vecinătatea barajului se pot face croaziere cu vaporul pe lac sau se pot închiria bărci, hidro-biciclete. 


   - De sus, de pe marginea barajului se poate admira și priveliștea impresionantă către Valea Bistriței și către masivul Ceahlău.



   - Fauna lacului este alcatuită din mreana, clean, lostriță, scobar, moioagă, babușcă, păstrav, platica etc. Aici există și o crescătorie de păstrav (Potoci). În anul 1993, celebrul J. Y. Cousteau, insoțit de o parte din echipa sa, s-a aflat pentru câteva zile în Stațiunea Potoci, unde a efectuat câteva scufundări în lacul Bicaz.


   - Lacul de acumulare Izvorul Muntelui, un loc aproape imposibil de omis într-un traseu de vacanţă prin Neamţ. Dincolo de atât de aşezare sa deosebită, lacul ascunde o istorie puţin ştiută: cu sate şterse de pe hartă, cu biserici dinamitate, cu oameni dezrădăcinaţi, cu vieţi curmate de suferinţă, cu un şantier-gigant ce a înghiţit eforturi supraomeneşti, dar şi cu recorduri incredibile pentru acea vreme.

2 comentarii:

TuSport spunea...

Vă rog să îmi spuneți de unde este făcută ultima fotografie a materialului?
Vă mulțumesc

Tudor Bogdan

Unknown spunea...

Foarte frumos lacul frumos peisaj Dar se lucrează la drum si am facut 4 ore în locde2