Translate

- sursă fotografii: ANCA FLOREA - Dincolo de aproape

Mănăstirea Nămăiești


MĂNĂSTIRE DE MAICI
ADRESA:  sat Nămăiești, com. Valea Mare-Pravăț, jud. Argeș, România
TELEFON:   0248.557.101
ANUL INFIINȚĂRII:  1547 
CTITOR: necunoscut
HRAM: Intrarea Maicii Domnului în Biserică (21 noiembrie)
              Izvorul Tămăduirii (vinerea din Săptămâna Luminată)
CUM AJUNGMănăstirea Nămăiești se află la o distanță de:  5 km de Câmpulung Muscel, 51 km de Bran55 km de Curtea de Argeș, Transfăgărășan,  59 km de Pitești, 61 km de Târgoviște, 63 km de Râșnov, 76 km de Brașov, 93 km de Râmnicu Vâlcea.
     Acces rutier: - pe DN73 Pitești - Câmpulung - Valea Mare Pravăț - stânga DJ19 Mănăstirea Nămăiești;
               - pe DN73 Brașov - Râșnov - Bran - Rucăr - dreapta DJ19 - Mănăstirea Nămăiești;
                - pe DN73C Râmnicu Vâlcea - Curtea de Argeș - DN73 Câmpulung - Valea Mare Pravăț - stânga DJ19 - Mănăstirea Nămăiești;
                           - pe DN72A Târgoviște - DJ19(indicator) - Mănăstirea Nămăiești.
     Acces feroviar: Cea mai apropiată gară este în Câmpulung Muscel, de unde se pot lua autobuze spre Nămăiești.


CAZARE: Se poate găsi cazare atât în cadrul incintei Mănăstirii Nămăiești dar și în împrejurimile acesteia, la pensiunile din zonă.
REPREZENTATIV: Se spune că Nămăiești este cea mai veche mănăstire de maici din Țara Românească. După unii istorici, acest lăcaș ar fi fost o catacombă creștină de pe timpul romanilor, după alții un templu închinat zeului Zamolxis. 
                  Biserica mănăstirii este construita în prelungirea unei grote și adăpostește o icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni. Este posibil ca această icoană să fie una dintre cele mai vechi din toată creștinătatea. Se crede că este una dintre cele 12 icoane pictate de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, la dorința Maicii Domnului.
                  O legendă spune că în acea grotă ar fi dormit o noapte Sfântul Apostol Andrei.
ÎN APROPIERE: Mănăstirea Nămăiești se află la o distanță de: 5 km de Mausoleul de la MATEIAȘ13 km de Schitul DRAGOSLAVELE, 15 km de Mănăstirea Cetățuia NEGRU VODĂ, 28 km de Peștera DÂMBOVICIOARA52 km de Castelul BRAN, 55 km de Mănăstirea CURTEA DE ARGEȘ, 57 km de Schitul BRAN,  62 km de Curtea Domnească Târgoviște,  65 km de Cetatea RÂȘNOV,  67 km de Peștera CETĂȚII (Fundata, 68 km de Centrul de ECHITAȚIE Diana, 75 km de Poiana Brașov-Vf. POSTĂVARU (telecabină), 81 km de Cetățuia BRAȘOVULUI93 km de Castelul CANTACUZINO, 98 km de Salina OCNELE MARI97 km de Biserica fortificată Prejmer, 99 km   de Mănăstirea SINAIA,  100 km de Castelul PELEŞ.                                      
      
DESCRIERE: 
   - Mânăstirea Nămăiești se află într-o zonă cu străvechi urme istorice și de un pitoresc deosebit, ascunsă într-o stâncă, la altitudinea de 765m. Nu se cunosc date exacte privind întemeierea schitului, dar legende transmise oral, din moși-strămoși, în satul Nămăiești pomenesc și numele domnitorului Negru Vodă, același cu cel care a poruncit construirea mânăstirii din balada Meșterul Manole (Curtea de Argeș).    
   - Intrarea în mănăstirea se află în apropierea șoselei care străbate satul cu același nume, peste drum de casa memorială George Topârceanu. Drumul îngust urcă printre casele în care locuiesc maicile ce duc aici o viață de sine. Treptele se opresc sus la biserica săpată în stâncă. 


   - Biserica este săpată în piatră, în stânca muntelui. Documentele istorice legate de satul Nămăiești și Mănăstirea Nămăiești atestează anii 1503-1547 în hrisoavele domnitului Radu cel Mare. Biserica mănăstirii este considerată monument istoric din secolul al XIV-lea. 


   - Forma actuală a bisericii rupestre a rezultat în urma amenajărilor efectuate într-o peşteră naturală prin săpături. Pridvorul este închis, a fost construit din zid de cărămidă în anul 1843.
   - În octombrie 1916, artileria germană a distrus turla bisericii, stăreţia şi chiliile. Acestea au fost restaurate integral împreună cu tot ansamblu monastic, între 1916-1921.


   - Potrivit legendei, trei ciobani au ajuns cu oile pe stânca în care se află astăzi mănăstirea. 
   - Înnoptând acolo, toți trei au avut același vis: fiecăruia i s-a arătat un înger care a spus că în acea stâncă se află o icoană zugrăvită după chipul adevărat al Maicii Domnului. Dimineața, și-au spus unul altuia visul avut, s-au înfricoșat și au hotărât să se mute pe un versant alăturat. Visul s-a repetat în noaptea următoare, iar în a treia noapte li s-a arătat chiar Maica Domnului care i-a dus la o stâncă anume și le-a arătat intrarea în grotă, spunându-le să facă un lăcaș de închinare acolo unde vor găsi icoana.


   - Interiorul bisericii este nepictat, cu icoane și podoabe atârnate pe pereţi. Doar pe peretele sudic, în pridvor, se mai pot vedea picturi murale, neîndemânatic realizate, cu figuri de sfinţi şterse.


   - În partea centrală a naosului, a fost săpat în stâncă un orificiu circular, constituind deschiderea turlei care se continuă în exterior prin zid de cărămidă.


   - Catapeteasma din lemn, realizată în stil neogotic, separă naosul de altar. 


   - La intrarea în biserică, în stânga, se află icoana făcătoare de minuni. Această icoană o reprezintă pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus în brațe.
   - Pe aceste locuri, icoana a fost adusă de Sfântul Apostol Andrei. Acesta, după ce a propovăduit în Dobrogea, a plecat spre Dacia Superioară, făcând popas lângă un templu păgân, închinat zeului Zamolxis. Apostolul Andrei crezuse că în grotă trăiește un slujitor al zeului, pe care-l va creștina. Negăsind pe nimeni, s-ar fi adresat celor cu care călătorea: "Nemo est." (Nu este nimeni.), de unde și numele de Nămăiești. În cele din urmă, Apostolul Andrei a coborât în grota goală și a lăsat icoana în partea de nord, aproximativ pe același loc în care se află acum în biserica mănăstirii.
   - Pictura icoanei a fost deteriorată de vreme, necesitând a fi restaurată după o metodă specială,  ce a durat vreme de câteva luni. În anul 1798, icoana a fost ferecată în argint, iar în 1913,  soția unui general din armata română a pus să i se facă o ramă de argint. De atunci, Maica Domnului a săvârșit multe minuni cu cei ce veneau să se închine la icoana ei.
   - Un român creștin, stabilit în Anglia, trecând pe la sfânta icoană, a aflat despre dorința maicilor de a îmbrăca icoana în aur.  Observând lipsa de bani a mănăstirii, acesta s-a oferit să finanțeze lucrarea, astfel încât a adus de la Monetăria Statului puțin peste un kilogram și jumătate de aur, spre a o acoperi.


   - În afara bisericii, lângă peretele stâncos, se află mormintele unor preoți care au slujit în secolele al XIX-lea și al XX-lea în biserica mânăstirii, precum și al mamei pictorului I.D. Negulici (secolul XIX). 


   - În octombrie 1916, artileria germană a distrus turla bisericii, stăreţia şi chiliile. Au fost restaurate integral împreună cu tot ansamblu monastic, între 1916-1921.


   - Împreună cu Mănăstirea Nămăieşti, mai sunt încă două astfel de lăcaşuri, ce formează un triunghi echilateral, cu latura de 20 km - Corbii de Piatră şi Cetăţuia lui Negru Vodă. Acestea sunt tot aşezăminte monahale, primul, la zece kilometri de Câmpulung Muscel, iar cel de-al treilea, pe şoseaua Câmpulung - Târgovişte, în comuna Cetăţeni.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Impresionant! Am fost la Manastirea Namaiesti de mai multe ori si i mi doresc ,atat de mult, sa mai ajung acolo!!!